Houdingsprobleem: Holle of bolle rug

De rug is op zijn sterkst wanneer de wervelkolom de natuurlijke kromming heeft. Deze kromming zorgt voor stabiliteit, veerkracht en beweeglijkheid. Deze eigenschappen hebben we nodig om de bewegingen van het paard goed te kunnen volgen en schokken op te kunnen vangen. Toch zitten de meeste ruiters op het paard met een holle of bolle rug, hoe komt dat?

Hoe ziet de neutrale wervelkolom eruit?

Als je je ruggengraat in zijaanzicht bekijkt, zie je een dubbele S-vorm:

  1. Een holle kromming in je nek
  2. Een bolle kromming ter hoogte van je borstwervels
  3. Een lichte holle kromming in je onderrug
Neutrale wervelkolom

De holle rug

Bij een holle rug worden de spieren aan de voorkant van de heupen korter. De spieren aan de achterkant (de billen en hamstrings) en de buikspieren zijn langer en zwakker. Het bekken gaat hierdoor wat naar voren kantelen wat een grotere kromming in de onderrug veroorzaakt. 

Holle rug

De bolle rug

Bij een bolle rug zijn de rugspieren langer en verslapt, de buikspieren zijn korter. De grotere bolling in de boven rug wordt vaak veroorzaakt door gewoonte, bijvoorbeeld door het staren naar een beeldscherm.

Bolle rug

Trainen voor een neutrale houding

‘Recht op zitten’ is dus helemaal niet zo vanzelfsprekend maar door middel van training kunnen we steeds meer richting de ideale houding gaan. Door de juiste oefeningen te gebruiken kunnen de zwakke spieren sterker gemaakt worden en de strakke spieren gerekt worden, hierdoor ontstaat een verandering in de houding.

Benieuwd welke oefeningen voor jou geschikt zijn?